Kost til småtspisende

Kost til småtspisende bør tilbydes til borgere og patienter, der er i ernæringsrisiko og har nedsat appetit. Kostformen er karakteriseret ved høj energi- og proteintæthed, og derved et lavere indhold af kulhydrater og kostfbre. Kostformen består af tre små hovedmåltider og 3-5 mellemmåltider fordelt over dagen. Mellemmåltiderne skal bidrage med 30-50 % af dagens samlede energiindtag, så det er vigtigt at sørge for, at de bliver tilbudt og indtaget. 

Energi- og proteinrige drikkevarer, herunder hjemmelavede drikke eller berigede drikke købt i detailhandlen, kan med fordel tilbydes som mellemmåltider. Herved kan væske- og energiindtagelsen øges væsentligt, uden at det mindsker indtagelsen ved hovedmåltiderne.  

Ofte ses nedsat appetit i forbindelse med et øget næringsstofbehov. Ved at tilbyde små, overkommelige portioner med stor energitæthed, fordelt på mange måltider, er det muligt at øge indtagelsen. 

Kosten må individualiseres, og kostregistrering kan være nødvendig i forbindelse med denne kostform – dette gøres ofte i samarbejde med en klinisk diætist. 

Læs mere om opsporing af ernæringsrisiko.

Fagligt opdateret i 2022